Cts. Ara 7th, 2024

Çocuklarda görülen obezitenin tedavisi, uzman hekimler, çocuğun metabolizmasına uygun bir diyet ve uzun takiplerle yapılmaktadır. Vücutta yağ dokusunun aşırı miktarda olması ve yağ kütlesinin artması anlamına gelen ve kalp damar hastalıkları, tansiyon, şeker gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan obezite, çocuklarda görüldüğünde daha tehlikeli bir gidişe yol açmaktadır. Obezite durumunda çocuk güçlükle nefes almakta, aşırı kilo nedeniyle fiziksel aktivitelerde zorlanmaktadır. Obezite nasıl anlaşılır, sorusunun yanıtı da burada ortaya çıkmaktadır. Beden kitle endeksinin çocuklarda obezitenin saptanmasında yardımcı olamaması nedeniyle, belirtilere bakılarak obezite teşhisi konur. Yaşıtlarına göre olması gerekenden fazla kilo almış, yemek saatleri bozulmuş, yemeğe tolerans geliştirmiş ve gün geçtikçe daha fazla yemek isteyen aşırı kilolu çocuğun obez olduğu söylenebilmektedir.

2019-20’de çocukların %10’u ilkokula başladığında obezdi, ancak 2020-21’de bu rakam %14’ten fazlaydı. İlkokulun son yılında %21’den %25’in üzerine çıktı. Faiz oranları en yoksul bölgelerde iki kat daha yüksekti. Uzmanlar, yoksulluk, sokağa çıkma yasağı ve ruh sağlığı sorunlarının artmasının hepsinin rol oynayacağını söyledi.

 

Obezitede Tedavi

Obez çocuğun diyet listesi ağırlıklı olarak protein ve vitaminden oluşmaktadır. Olası tatlı krizlerini önlemek için meyve kullanılabileceği gibi porsiyon düzenlemeleri titizlikle yapılmalıdır. Hepsinden önce bir diyetisyene başvurulmalı, diyetisyenin muhtemelen göndereceği dahiliye bölümünde gerekli kan testleri ve hormonal testler yapılmalıdır.

Obez Çocuklara Karşı Yapılan Hatalı Davranışlar

Her şeyden önce obez çocuğa yaklaşım konusunda da dikkatli olunmalıdır. Çocuğun duygularını incitmemeye özen gösterilirken, yaptığı diyete kendisinin de inanması sağlanmalıdır. Obez çocukla ilgili toplumda sıklıkla yapılan hatalar şöyle sıralanabilir:

  • Dalga geçmek, alay etmek,
  • Akıl vermek,
  • Kıyaslamak,
  • Arkadaşlarının yanında küçük düşürmek,
  • Yiyecek saklamak,
  • Aile diyet yapmasa da çocuktan diyete uymasını beklemek,
  • Çocuğa kesinlikle yasak olan kola, fast food gibi yiyecekleri eve sokmak

Bu durumlarda çocuk diyet yapmaya karşı direnç gösterecek, aile ve doktorla inatlaşma tutumuna girecektir.

Çocukların sağlığını iyileştirmek için abur cubur döngüsünü kırmamız gerekiyor…

By admin